Sopa de ceba amb formatge gratinat





La sopa de ceba. Personalment, l’arribada de la tardor marca un abans i un després en el calendari gastronòmic de l’any. És un moment fabulós. Els bolets, el codonyat, les magranes, els arrossos caldosos, els estofats, les sopes…, i tocant les sopes, com la de ceba hi ha poques (perdoneu la rima): és una catarsi d’aromes i sabors. Crec que és una sopa especialment reconfortant.
També és reconfortant d’elaborar-la per a aquells que estan poc avessats a la cuina, perquè és senzilla, sense misteris, i dóna un resultat molt bo.
També és, sense dubte, una d’aquelles receptes que més variacions tenen, degut en gran part a que és una d’aquelles sopes de les que alcen passions. La que descric a continuació és una recepta que dóna un gust final deliciós, encara que hi ha receptes molt menys generoses amb la quantitat de ceba i de mantega. Hi ha qui li posa llet enlloc de nata, i hi ha qui no n’afegeix ninguna de les dues. Val a dir el mateix amb el vi i el conyac. Sincerament, crec que el millor és anar provant fins encertar el gust personal.
Hi ha un altre aspecte que és indefugible: el gratinat final al forn. Això és possiblement el que la caracteritza com a sopa de ceba a la francesa, i li dóna una presència, sabor i aroma que paga la pena.
Ingredients per a 4 persones:Sopa de ceba
  • 5 o 6 cebes mitjanes
  • 25 g de mantega
  • 2 cullerades de farina
  • 1 l de brou
  • 20 cl de llet (1 got menut)
  • 20 cl de vi blanc
  • formatge ratllat, o en pols.
  • 1 o 2 llesques de pa per persona
  • sal
  • pebre blanc
Primer tallarem la ceba en juliana (allò que diem en tiretes). Posem la mantega en una cassola i hi afegim la ceba. Remenem i a continuació afegim la farina, poc a poc, no de colp, per no fer grumolls. Aboquem el gotet de vi blanc.  Deixem coure a foc suau fins que la ceba estiga al punt daurat, que és el punt melós i dolcet que busquem.
Aboquem el brou i la llet i de seguida afegim la sal i el pebre; remenem i deixem coure un poc més. És el moment d’encendre el forn a 180 ºC, en la funció de gratinar, que és la part superior del forn.
En aquest punt posem les llesques de pa en cassoletes individuals: 1 o 2, al nostre gust. Afegim el formatge per damunt. Si hem posat 2 llesquetes podem afegir el formatge entre les dues, i també per damunt de la última, estil sandwich.
Ja ho tenim a punt: repartim la sopa en les cassoletes i al forn, a gratinar 4 o 5 minuts. Si volem posar un ou en cada cassoleta, ara és el moment. Tingam present que el temps varia en funció del tipus de formatge, hi ha alguns que de seguida es cremen.
Val la pena tenir en compte que:
  • És molt important que les cassoletes individuals siguen resistents al forn!
  • A falta de brou hi ha substitutius com les pastilles de brou concentrat, però sempre seran això, substitutius.
Bon profit i bona taula!
http://unpaisalacassola.wordpress.com/category/receptes/sopes/
ESTA RECETA ES SOLO A TITULO INFORMATIVO TIENEN LA OBLIGACION DE CONSULTARLO COMENTARLO Y VERLO EN SU WEB ORIGINAL.

© RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS DEL AUTOR