Coques de Dacsa (I BLAT) - La Cuina i el Menjar Alacantí

Breaking

Post Top Ad

domingo, 6 de diciembre de 2015

Coques de Dacsa (I BLAT)

Esta setmana us porte una altra recepta tradicional valenciana que es fa molt a les comarques de la Marina Alta i Baixa, a la Safor i a altres zones de l’interior d’Alacant i València.
Les coques de dacsa tradicionalment es feien sempre amb farina de dacsa (blat de moro), i d’ahí li ve el nom. No obstant, avui dia, tant es fan amb farina de blat, de dacsa o barrejant els dos tipus: dacsa i blat.

Jo quasi diria que a nosaltres ens agraden més fetes amb blat, com estes d’avui. Més endavant les farem també amb dacsa ja que si no les heu tastades mai ni acostumeu a tenir farina de dacsa a casa, tingueu així l’oportunitat de fer-les i provar-les.

Tot i no fer-les sempre amb farina de dacsa, continuem dient-li “Coques de Dacsa”. A la zona de Gandia i els voltants, també es coneixen com a coques a la “calfó” (escalfor”), a la Vall de Gallinera els hi diuen minxos i de vegades les pleguen com si foren pastissets (empanadillas).

Per a qui no les conega, les coques de dacsa són unes coques redones i planes que es fan amb una massa de farina escaldada. Després es bolegen i es passen per la planxa amb unes gotes d’oli.

Les coques de dacsa s’assemblen molt a las “tortillas mejicanas”, no les industrials, sinó les que trobes quan vas allà.

En una excursió que vam fer a un poble menudet de Mèxic, vam anar a casa d’una senyora que estava fent “tortillas” i em va fer molta il·lusió veure a aquella dona fent una cosa tan semblant a les nostres coques de dacsa. En sortir d’allà em vaig posar a buscar alguna botiga que vengués “tortilladoras” que és com li diuen ells i aquesta és la que vaig trobar:

Aquesta “gràcia” va fer que arrossegués dos quilos i mig de més durant tot el que ens restava de viatge … però ara no em penedisc!!

Pense que és important que receptes com aquesta no s’acaben perdent. A les zones on són típiques se’n poden trobar de congelades a alguns supermercats o inclús als mercats municipals. També molts restaurants les inclouen a les seues cartes. Fora d’estes zones però, jo no n’he trobat i és una llàstima.

Us anime per tant a que les feu. Espere que us agraden!

Ingredients per a 25 coques menudes
(cadascuna d’uns 30 g de massa i 14 cm de diàmetre aproximadament):

-Per a la massa:
  • 1 litre d'aigua
  • Sal
  • un bon raig d'oli
  • 1/2 Kg farina de blat (ó 350g de farina de blat i 150 de dacsa*)
  • Extra de farina de dacsa (millor) o de blat per empolvorar la coca
  • Extra d’oli per untar-te les mans
*la farina de dacsa, la pots comprar als forns o en molt supermercats o grans superfícies. És la farina que venen per fer “arepas”, la que és molt fina, la “precocida”. NO és la maizena. Hi ha de blanca i de groga, per a nosaltres és més comuna la blanca i acostuma a ser més fina. Et servirà també per empolvorar la massa de lespizzes quan en fages.

Si no en trobes, o no en vols comprar,fes-les només amb farina de blat. Estan molt bones igualment.

*Per fer la forma d’esta coca, primer es boleja la massa i desprès s’aplana. Les coques de dacsa omplen molt. Si es fan de picadeta o de primer plat, amb una o dues per persona hi haurà prou. Les coques les pots fer de la mida d’un plat de postres o d’un plat de tassa de cafè amb llet. (40-45 grams de massa ó 30 g respectivament).

Si t’animes a fer-les i no sou tants, posa la meitat d’ingredients.

-Per al farcit:

A casa, els nostre farcit preferit és: salsa de tomaca fregida (o maionesa), tonyina, ou dur ben picadet i una anxova.


També es poden fer amb anxova, gambeta amb bleda (molt típic també de la zona), tomacat, etc.

I si en sobren, els més golosos se les poden fer calentetes amb mel, sucre o nutella!

Estris: cassola, cullera per a remenar/TMX, bol menut per l’oli d’untarse les mans, 1 bossa de plàstic (de les guardar el congelat), paper vegetal, dos plats de postre, corró o tortilladora per aplanar la masa, planxa/ paella per cuinar-les.

Abans de començar:
Abans de començar, és important que t’organitzes bé i tingues a mà tot el que necessites ja que és una massa que s’ha de bolejar en calent. Si es refreda, se’t trencaria tota.

També és important que prepares el farcit: prepara la salsa de tomaca (també podries utilitzar-ne de compra), bull els ous i talla’ls, etc.

Elaboració:
1.- Prepara els trossos de paper vegetal per a quan tinguem la coca formada. Jo, per a les coques d’avui de 30 g i 14 cm de Ø, he fet trossos de 18x18 cm.

2.- Posa l'aigua a bullir en una olla amb un poc de sal i un bon raig d'oli.


3.- Mentre s’escalfa, agafa una bossa de plàstic (les de congelats van bé) i obre-la per la meitat.

4.- Quan bulla l’aigua, abaixa el foc i vés afegint la farina remenant enèrgicament fins que quede una massa ben fina, sense grumolls. (a mà costa un poquet).


Si tens la TMX, val la pena que un cop abocada la farina a l’olla, remenes bé la massa amb la cullera de fusta durant uns 30 segons i seguidament passes la massa a la màquina. Posa a velocitat 6 fins que quede ben fina (necessitaràs menys d’un minut). Ha de quedar com a la foto:


5.- Quan tingues la massa feta, hauràs de tenir el següent a mà:

-Necessitaràs un bol menut amb oli per anar untant-te les mans cada vegada que agafes una piloteta de massa.

-dos plàstics per a evitar que s’enganxe la massa a la superfície on estàs treballant

-dos plats o una tortilladora per aplanar les boletes

-extra de farina per empolvorar les coques

-els trossos de paper vegetal que has tallat per anar col·locant-les així que les hi dones forma

6.- Unta't les mans amb oli i fes boletes. Aplana-les amb la tortilladora,


o entre dos plats o un rodet.


Si li vols donar una forma redona perfecta, una vegada aplanades, tralla-les amb un cèrcol d’emplatar dels grans.


7.- Empolvora les dues bandes de la coca amb farina i separa-les entre elles amb un tros de paper vegetal.


8.- Una vegada formades, si no les has d’utilitzar de seguida, les pots guardar en un recipient hermètic i posar a la nevera o al congelador.

Si les vas a cuinar ara, escalfa una paella o bé una planxa si n’has de fer moltes. Posa un poc d’oli i cou les coques a foc de moderat a alt. (Si les fas a foc molt fluixet, se’t quedaran molt reblanides).


9.- Una vegada fetes, tria el farcit que preferisques, i doblega.

Estan molt bones simplement amb una anxoveta: fes la coca per una banda, tomba-la i posa una anxova al mig. Doblega i acaba de coure-la.


Però com ja us he comentat, per a nosaltres el millor farcit és aquest: una base de salsa de tomaca, ou dur, tonyina i una anxoveta… mmmm…boníssima!


Ara només queda que les proves tu!

Temps total: 30-40 minuts
Bon profit!!
ESTE ARTICULO Y SUS FOTOGRAFIAS TIENEN DERECHOS DE AUTOR ,  SON SOLO  PARA  SU DIFUSION SIN ANIMO DE LUCRO Y A TITULO INFORMATIVO , TIENEN LA OBLIGACION DE CONSULTARLO Y COMENTARLO EN SU WEB ORIGINAL.
Los sitios y publicaciones a los que se enlaza desde esta página son solo propiedad de sus respectivos autores.
Los contenidos de los post publicados en La Cuina i el Menjar Alicanti son de responsabilidad exclusiva de sus respectivos autores.



"El gurmet mai oblida el nom del mort. És més, mentres se'l menja fa expressa menció d'ell, siga porc senglar o carxofa, i recorda altres assassinats i devoraciones anteriors, perquè el plaer de menjar sol anar acompanyat del de la memòria de passats festins"... MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN *La Cuina i el Menjar Alicantí*-;

Imagen©

POR FAVOR,
Acción "NO" permitida...

Copyright ©