Coques de Dacsa (I BLAT) - La Cuina i el Menjar Alacantí
¡ Buenos días !
LaCuina
Menu Especial Barbacoas


domingo, 6 de diciembre de 2015

Coques de Dacsa (I BLAT)

Sin+t%25C3%25ADtulo2
Esta setmana us porte una altra recepta tradicional valenciana que es fa molt a les comarques de la Marina Alta i Baixa, a la Safor i a altres zones de l’interior d’Alacant i València.
Les coques de dacsa tradicionalment es feien sempre amb farina de dacsa (blat de moro), i d’ahí li ve el nom. No obstant, avui dia, tant es fan amb farina de blat, de dacsa o barrejant els dos tipus: dacsa i blat.

Jo quasi diria que a nosaltres ens agraden més fetes amb blat, com estes d’avui. Més endavant les farem també amb dacsa ja que si no les heu tastades mai ni acostumeu a tenir farina de dacsa a casa, tingueu així l’oportunitat de fer-les i provar-les.

Tot i no fer-les sempre amb farina de dacsa, continuem dient-li “Coques de Dacsa”. A la zona de Gandia i els voltants, també es coneixen com a coques a la “calfó” (escalfor”), a la Vall de Gallinera els hi diuen minxos i de vegades les pleguen com si foren pastissets (empanadillas).

Per a qui no les conega, les coques de dacsa són unes coques redones i planes que es fan amb una massa de farina escaldada. Després es bolegen i es passen per la planxa amb unes gotes d’oli.

Les coques de dacsa s’assemblen molt a las “tortillas mejicanas”, no les industrials, sinó les que trobes quan vas allà.

En una excursió que vam fer a un poble menudet de Mèxic, vam anar a casa d’una senyora que estava fent “tortillas” i em va fer molta il·lusió veure a aquella dona fent una cosa tan semblant a les nostres coques de dacsa. En sortir d’allà em vaig posar a buscar alguna botiga que vengués “tortilladoras” que és com li diuen ells i aquesta és la que vaig trobar:

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTc3JmLiKyRWyzQNKnInBJs1MFDwHtdNRSO9UOLaBvp7-r-uSsNdqZMjty27CDmXCU9-OiTgPEfrq_qRYSqeNo-iOLX1ZVehMSLbEbMaB8fzVOcc6RWUyM7pfXXNV5-SZXrZXIR3Ak0Y74/rw/.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWjbMzj0eRvyBj6TmkW7XseYBUK_T8jk-IbkOsqooo8b3N-WxTfDpSMCrnY8HNls7CYYi4D9h02JFE1c6bxSHVMT4FYkndCidXdobpm_CcktJhs6DdJQPUt6gEIYkC6qx0FN4VQS8MjpIe/rw/
Aquesta “gràcia” va fer que arrossegués dos quilos i mig de més durant tot el que ens restava de viatge … però ara no em penedisc!!

Pense que és important que receptes com aquesta no s’acaben perdent. A les zones on són típiques se’n poden trobar de congelades a alguns supermercats o inclús als mercats municipals. També molts restaurants les inclouen a les seues cartes. Fora d’estes zones però, jo no n’he trobat i és una llàstima.

Us anime per tant a que les feu. Espere que us agraden!

Ingredients per a 25 coques menudes
(cadascuna d’uns 30 g de massa i 14 cm de diàmetre aproximadament):

-Per a la massa:
  • 1 litre d'aigua
  • Sal
  • un bon raig d'oli
  • 1/2 Kg farina de blat (ó 350g de farina de blat i 150 de dacsa*)
  • Extra de farina de dacsa (millor) o de blat per empolvorar la coca
  • Extra d’oli per untar-te les mans
*la farina de dacsa, la pots comprar als forns o en molt supermercats o grans superfícies. És la farina que venen per fer “arepas”, la que és molt fina, la “precocida”. NO és la maizena. Hi ha de blanca i de groga, per a nosaltres és més comuna la blanca i acostuma a ser més fina. Et servirà també per empolvorar la massa de lespizzes quan en fages.

Si no en trobes, o no en vols comprar,fes-les només amb farina de blat. Estan molt bones igualment.

*Per fer la forma d’esta coca, primer es boleja la massa i desprès s’aplana. Les coques de dacsa omplen molt. Si es fan de picadeta o de primer plat, amb una o dues per persona hi haurà prou. Les coques les pots fer de la mida d’un plat de postres o d’un plat de tassa de cafè amb llet. (40-45 grams de massa ó 30 g respectivament).

Si t’animes a fer-les i no sou tants, posa la meitat d’ingredients.

-Per al farcit:

A casa, els nostre farcit preferit és: salsa de tomaca fregida (o maionesa), tonyina, ou dur ben picadet i una anxova.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgNOtNlLNke9XY6t3_cJiGvvw8AlJQ9uYMevn4s0IM5vlYfZNIe8NrjXIFT0EdYkux2fcQHfAjC_9yrEJoO-O0AyBu9B5RpG7j9Gp5EohBa5daB3B128O_rl-PNPNR7GyAkc16gIz4NfFT/rw/

També es poden fer amb anxova, gambeta amb bleda (molt típic també de la zona), tomacat, etc.

I si en sobren, els més golosos se les poden fer calentetes amb mel, sucre o nutella!

Estris: cassola, cullera per a remenar/TMX, bol menut per l’oli d’untarse les mans, 1 bossa de plàstic (de les guardar el congelat), paper vegetal, dos plats de postre, corró o tortilladora per aplanar la masa, planxa/ paella per cuinar-les.

Abans de començar:
Abans de començar, és important que t’organitzes bé i tingues a mà tot el que necessites ja que és una massa que s’ha de bolejar en calent. Si es refreda, se’t trencaria tota.

També és important que prepares el farcit: prepara la salsa de tomaca (també podries utilitzar-ne de compra), bull els ous i talla’ls, etc.

Elaboració:
1.- Prepara els trossos de paper vegetal per a quan tinguem la coca formada. Jo, per a les coques d’avui de 30 g i 14 cm de Ø, he fet trossos de 18x18 cm.

2.- Posa l'aigua a bullir en una olla amb un poc de sal i un bon raig d'oli.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcMJTGePxKo5PgtlgUT4W1hFxAUgEBuKEmdieLsAMsT8mLkXhgRQ69AhyphenhyphenvT2G_PyrIfeGD3hcCmOyZQy1nJ5BHHtiMhPOFuXjXiAAh9gaWXB59sGbYvXqWKAg2jtDB5DrDZFfYfARBqivF/rw/

3.- Mentre s’escalfa, agafa una bossa de plàstic (les de congelats van bé) i obre-la per la meitat.

4.- Quan bulla l’aigua, abaixa el foc i vés afegint la farina remenant enèrgicament fins que quede una massa ben fina, sense grumolls. (a mà costa un poquet).

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMGDkcg7OEY52J3FxRBkSCUuW-VvRf4UIAlQ4mbZYoCbHXVXP3qL9ifbB7Whn4m-pr5ASPR9hZD1e3X2fi6OVVuxWLPh1qyWCGDHhzTad7jus9mEdzuGFQGsoepUudPewdIuEx_KqN2wmC/rw/

Si tens la TMX, val la pena que un cop abocada la farina a l’olla, remenes bé la massa amb la cullera de fusta durant uns 30 segons i seguidament passes la massa a la màquina. Posa a velocitat 6 fins que quede ben fina (necessitaràs menys d’un minut). Ha de quedar com a la foto:

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgE7T9y1DIWmOI9LLVd0MZFEPuRLBXQGaDi5RKpdpUXTNS35h3JXNsvyO_2YflYK7dn5RpZ0V75BDtJV5TJrC9iIac7_yTS5W0HsTm0FEZCRTeYR-ey4k2FORKdcDgWzEGyxGjoaHbiHE1E/rw/

5.- Quan tingues la massa feta, hauràs de tenir el següent a mà:

-Necessitaràs un bol menut amb oli per anar untant-te les mans cada vegada que agafes una piloteta de massa.

-dos plàstics per a evitar que s’enganxe la massa a la superfície on estàs treballant

-dos plats o una tortilladora per aplanar les boletes

-extra de farina per empolvorar les coques

-els trossos de paper vegetal que has tallat per anar col·locant-les així que les hi dones forma

6.- Unta't les mans amb oli i fes boletes. Aplana-les amb la tortilladora,

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXQvVuTqc_7QYK2G6FqaZfDaJanwgtjZOkjjG0-neho4uZOglckgCcjmEv8rM-_WREOvOrTEfFDyDRYlnHlr1iyjiNC4MCE5jIbEcvtXpQiclkWtHxCAImzF191aXp7LquOwhmPCNb57MB/rw/

o entre dos plats o un rodet.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqlpIah3J40_XOyN547w2jOlXMoQaaGK6AXzi9-8szwOd9hqBJA61HrUKGNnQUAWboXjwufr4cU6Ze_wGnaPy-uWlfPARRbThbv-ktWZqi7XLDy08N2TOhq8DxwAcnsfwUzfJOFJle3-ss/rw/

Si li vols donar una forma redona perfecta, una vegada aplanades, tralla-les amb un cèrcol d’emplatar dels grans.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizleIUDtViwHQ5iXrDE_Tho_AzO3RzFwEYVWxnGvGPijHjfiij4HTxDUSZUUzob1_UJILLKEo1p6HZgZZQr_FETk1X_qUNAeA9rbwV4Tl-T1_aEUnH1BNtlqo3c02VxnlyzyLc3EAB2biR/rw/

7.- Empolvora les dues bandes de la coca amb farina i separa-les entre elles amb un tros de paper vegetal.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjY89Xb9Grpcm0LrLhNShEb6EgRylI5vMDwDNXVxcgV__4Wetode0KHP4KP7ZHOcB1Ccg4nU4l1j0g1zzfAanQZ0tiDit9PRuqmLE1yOL_sLp_ysKa5sBXIEsBWAGbxshrSAVECspzR7ei6/rw/

8.- Una vegada formades, si no les has d’utilitzar de seguida, les pots guardar en un recipient hermètic i posar a la nevera o al congelador.

Si les vas a cuinar ara, escalfa una paella o bé una planxa si n’has de fer moltes. Posa un poc d’oli i cou les coques a foc de moderat a alt. (Si les fas a foc molt fluixet, se’t quedaran molt reblanides).

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn0nUQP-_IfdJGRGJWbCMwWCVy7mp3A-Qb-7y86bljTYpUSGh6LKdUiA9Qd-M_C5faAWcHMFRlFWatgGTS7NT7Mibkf3VsxEl7gOSuAYT0Am_F5EFMjf-IiHzoqBi7NODxjUvDmURmj8te/rw/

9.- Una vegada fetes, tria el farcit que preferisques, i doblega.

Estan molt bones simplement amb una anxoveta: fes la coca per una banda, tomba-la i posa una anxova al mig. Doblega i acaba de coure-la.

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjm6eKV52tWnyZkFzGm1NexaOD3-na_m98MG0s5P2nxq1U9-4UIkQGF5jrBPfarVKshRGlc-fFB3cyS5u2zasGRxvzXbvy9941OQ0iscJTfAUTumwPwwMwBK_b35mDIV4JRs2PG1UYIHpKn/rw/.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLSDRIrKXGxKSdF9wF5QDdqqAiYffdJtYR1u-4LLVp9arq6RrKriQv4Xr15aukRJbCCeyUhCHISBcLOEdMILBe27UvztOpXU7U37Q10EiKZnwYA0agiedbeM_vLA6jNutNYKRumagKWDsg/rw/

Però com ja us he comentat, per a nosaltres el millor farcit és aquest: una base de salsa de tomaca, ou dur, tonyina i una anxoveta… mmmm…boníssima!

.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAsKIziUKJf0KniITYPpQVoHWuKDzlay_S3JtUiqPTw8FUVmk2kceKXlhK0Sf7zTOpPTNwLF_aa9Tledhh6OS1sUoI0Bi4Um9bL3Vel7euK9f-d9eFd5-iwdu0p9AGD75pvekvl9l8UIpD/rw/

Ara només queda que les proves tu!

Temps total: 30-40 minuts
Bon profit!!
ESTE ARTICULO Y SUS FOTOGRAFIAS TIENEN DERECHOS DE AUTOR ,  SON SOLO  PARA  SU DIFUSION SIN ANIMO DE LUCRO Y A TITULO INFORMATIVO , TIENEN LA OBLIGACION DE CONSULTARLO Y COMENTARLO EN SU WEB ORIGINAL.
Los sitios y publicaciones a los que se enlaza desde esta página son solo propiedad de sus respectivos autores.
Los contenidos de los post publicados en La Cuina i el Menjar Alicanti son de responsabilidad exclusiva de sus respectivos autores.

REGRESAR