Suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, típic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se’n diu bullinada, i a la localitat valenciana de Peníscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
Ara bé, ja ho hem dit, es pot fer amb molts tipus de peix i marisc.
Aquest peix amb el qual hem fet aquest suquet s’anomena de vàries maneres: Rajada, escrita, bastina, morell, menjamoixines, grisol…
Aquests són alguns del tipus de rajada que existeixen:
Rajada blanca: Rajada de color gris més aviat clar (Raja alba).
Rajada caputxa: Rajada amb el musell molt llarg (Raja oxyrinchus).
Rajada cardaire: Rajada amb el dors cobert de nombroses espinetes, com una carda (Raja fullonica).
Rajada clavellada: Rajada amb botons espinosos sobre l’esquena (Raja clavata).
Rajada de boca rosa: Rajada estrellada jove.
Rajada de Sant Pere: Rajada amb una taca ocel·lada a cada ala (Raja miraletus).
Rajada estrellada: Rajada amb nombroses taquetes de color clar (Raja asterias).
Rajada morella: Rajada amb el musell llarg, de color gris fosc (Raja batis).
Rajada peluda: Rajada amb l’esquena de tacte molt raspós (Raja radula).
Rajada vestida: Rajada amb dues taques negres que contenen taquetes vermiformes grogues (Raja naevus).
Tenen el cos en forma de disc, cua més o menys prima i mitjanament llarga i amb dues petites aletes dorsals properes a l’extrem, aleta caudal reduïda, dors amb espines o protuberàncies dorsals, boca amb una sèrie de plaques dentàries o petites dents afilades i el rostre curt o llarg segons les espècies. En els mascles, la part interna de les aletes ventrals s’ha transformat en un òrgan copulador. Són ovípars i les càpsules dels ous són característiques de cada espècie.
Un peix poc conegut i a vegades poc reconegut i no gaire abundant, però d’un sabor i textura fantàstics, un peix que menjat amb suquet és d’aquells, per menjar amb les mans, sense gens de vergonya, xarrupant els seus cartílags i llepar-se’n els dits, ja que una gran part comestible de la rajada són les seves aletes d’espines cartilaginoses...
Ingredients per 4 persones:
- 1 Kg de rajada (Aprox.)
- 4 patates grosses
- 4 grans d’all
- 5 o 6 tomacons pelats i ratllats
- Pebre vermell
- Pebre blanc
- Una mica de llorer
- Oli d’oliva verge extra
- Una copeta de vi blanc sec
- Fumet de peix i Sal
Per al fumet:
- 1 ceba
- 1 pastanaga
- 1 porro
- 1/2 branca d’api
- Peix de roca
- 1 cap de rap
- Uns crancs o galeres (opcional)
- Aigua
PARA RECETA COMPLETA PINCHAR ESTE ENLACE
00.130
|
---|
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS DEL AUTOR DE LA PUBLICACION
PARA VER EL REPORTAJE ORIGINAL Y COMPLETO DEBE DIRÍJASE A LA PAGINA DEL AUTOR
SI TUVIERA CONOCIMIENTO DE QUE SE INCUMPLEN LOS DERECHOS DE AUTOR POR FAVOR NOS LO COMUNICAN
EN EL E-MAIL:
gyc.publicaciones@gmail.com
ESTE ARTICULO Y SUS FOTOGRAFÍAS TIENEN DERECHOS DE AUTOR Y SON SOLO PARA SU DIFUSIÓN SIN ANIMO DE LUCRO Y A TITULO INFORMATIVO,
PARA VER EL ARTICULO COMPLETO TIENEN EL DERECHO Y LA OBLIGACIÓN DE CONSULTARLO Y COMENTARLO EN SU WEB ORIGINAL.
ORIGEN DE FOTO PORTADA: LAS PROPIAS DE LA WEB ORIGINAL DE LA PUBLICACION DE ORIGEN.
ORIGEN DEL ARTICULO: ENLACE DIRECTO ESTABLECIDO A LA WEB ORIGINAL DE LA PUBLICACION DE ORIGEN.
ORIGEN DE FOTO PORTADA: LAS PROPIAS DE LA WEB ORIGINAL DE LA PUBLICACION DE ORIGEN.
ORIGEN DEL ARTICULO: ENLACE DIRECTO ESTABLECIDO A LA WEB ORIGINAL DE LA PUBLICACION DE ORIGEN.
Los sitios y publicaciones a los que se enlaza desde esta página son solo propiedad de sus respectivos autores.
Los contenidos de los post publicados en La Cuina i el Menjar Alicanti
©
son de responsabilidad exclusiva de sus respectivos autores y redactores.